Víctor.cat

Opinions personals sobre qüestions generals ;-)

No tenen Excel a 8tv?

No tenen Excel a 8tv?

Publicat || 16 NOVEMBRE 2015


Un recent anàlisis del International Press Institute conclou que la "llei mordassa" suposa un especial perill per a la llibertat d'informació a Espanya.

Aquest mes de novembre, un ampli reportatge del diari 'The New York Times' es fa ressò de l'aprovació de la 'llei mordassa ' a Espanya i dels problemes d'independència editorial a El Mundo, RTVE i El País. Probablement ens venen al cap altres mitjans de premsa escrita, emissores i cadenes de televisió. I probablement, també ens sona molt allò de que els catalans estem adoctrinats però, malauradament, a la desinformació -per esbiaixada, polititzada i tendenciosa- que s'edita en els mitjans millor posicionats a España, hem d'afegir els que fins fa poc eren la referència d'informació a Catalunya.

Fent bo "una imatge val que mil paraules" 8tv representà la setmana passada una gràfica amb els percentatges d'una enquesta realitzada pel CEO (Centre d'Estudis d'Opinió) feta just abans de l'inici de sessions al Parlament, preguntant "Està a favor de la Independència?". Més enllà de les valoracions dels resultats i de l'evolució o tendència que assenyala, obviant que no recullin la repercussió que els debats hagin pogut tenir en la intenció directa de vot i del assumit cuinat al que el CEO ens té acostumats. Més evident que tot això (evident, no pas important), el que no s'escapa d'un mínim anàlisi, és que la cadena de televisió -oberta a tothom- ens ha pres a tots per idiotes, obertament.

Amb un cop d'ull s'aprecia que la gràfica presentada per 8tv NO REFLECTEIX ni en broma una diferència de només un 1,1% entre el SÍ i el NO que responen a la pregunta.

No vull que les dades reflecteixin el que no és. Tenim dret a una informació que no sigui descaradament el resultat de la voluntat del mitjà que la fa pública. La credibilitat ja l'han perduda merescudament i amb escreix. Amb qualsevol full de càlcul es poden representar dos xifres (46.7% i 47.8%) en cinc minuts.

Aquesta s'ajusta millor a la diferència real d'un 1,1%

Gràfica correcta