Víctor.cat

Opinions personals sobre qüestions generals ;-)

Llibertat d'expressió

Llibertat d'expressió

Publicat || 30 MAIG 2016


S'està convertint la llibertat d'expressió en una mena de contenidor al qual s'hi aboquen, des de postures molt radicals, opinions i manifestacions que tenen a veure poc o gens amb la pròpia llibertat. Hi ha els qui equiparen la consulta que es va realitzar dissabte passat a Tortosa amb el reclamat referèndum que l'Estat prohibeix a Catalunya, però en aquesta consulta la participació va ser inferior al 30% i, per tant, podem deduir que l'interès per decidir què fer amb el monument feixista no era, ni de bon tros, tan important com alguns dels qui el defensaven ens volien fer creure. La llei de memòria històrica (Llei 52/2007) va deixar la porta oberta per poder lliurar-se de l'obligació de retirar-los ja que, qui determina si poden afectar l'Església catòlica o de si es tracta de monuments amb valor artístic?

S'ha votat en una Catalunya que segueix el seu full de ruta cap a la independència. I s'ha fet comptant amb l'impuls i l'aprovació d’un partit independentista. Contradictori tot plegat, no?

Per si això fos poc, aquest dissabte es van manifestar a Barcelona centenars d’individus en suport a l’'Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios'. Indignant i preocupant perquè... fins quan tolerarem el feixisme? Per què es normalitza en aquest País el que en d’altres està prohibit? Què tenen a veure amb la llibertat d'expressió les arengues de l’ultra dreta i el manteniment de la simbologia opressora del franquisme?

No resulta gaire difícil reconèixer i fins i tot assumir l'existència d'aquesta minoria -sorollosa- que té ancorat en el passat el seu discurs frustrat però el que no s'entén -ni vull entendre- és que alguns mandataris, pertanyents a partits polítics nascuts en democràcia, mirin cap a l’altra banda malmetent la llibertat com a significant i humiliant-la com a significat.

L'estridència d'alguns silencis i la permissivitat d'una part de la població, situa la nostra societat en un escenari còmplice del tot inacceptable.