Víctor.cat

Opinions personals sobre qüestions generals ;-)

Els números no enganyen, és la ignorància.

Els números no enganyen, és la ignorància.

Publicat || 27 07 2016


Gairebé tothom hem participat alguna vegada en alguna discussió envers les diferents maneres de percebre la realitat. Hi ha massa factors què hi intervenen, començant per posar la nostra pròpia experiència com a referent i la capacitat què en tinguem de posar-nos al lloc de l'altre.

Recordaré sempre (i ja fa anys d'això) com un professor de matemàtiques va ser capaç de "demostrar" omplint la pissarra de dalt a baix de números i signes, què 2+2 no era igual a 4. No me'n recordo gens de com ho va fer; només què tots a la classe vam quedar bocabadats tractant de trobar per on la successió de números i operacions havia fet fallida sense adonar-nos. Finalment, va ser ell mateix qui ens va obrir els ulls en allò què a tots -aprenents- ens havia passat desapercebut. Va ser una bona experiència què una ciència exacta acabés sent l’eina útil per demostrar que qui fa servir els números, també pot enganyar.

Sempre tindrem una més gran capacitat d'assimilar la informació fidedigna relativitzant la font i el context.

Altre aspecte que s'ha de tenir molt, però què molt en compte, és la voluntat que tenen alguns de fer una reinterpretació sistemàtica de la realitat. Posem per cas: el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, reconeix què "El dèficit fiscal de Catalunya és de 8.455 milions d'euros segons les balances fiscals del 'Gobierno'" i va la Inés Arrimadas (C's) i diu "La Generalitat está quebrada: no me extraña que Junqueras pida dinero a Madrid".

Negant la realitat

La xifra reconeguda per Hisenda és al voltant de 7.000 milions d'euros inferior al càlcul efectiu.

Humilment, no puc evitar deduir que aquells què són incapaços d'acceptar les coses pel sol fet que no els hi encaixa en el seu discurs, seran capaços d'afirmar allò que no s'aguanta de cap manera creien, que també nosaltres, neguem la realitat.