Víctor.cat

Opinions personals sobre qüestions generals ;-)

Per corregir els errors, el primer que cal fer és reconèixer-los

Sobirania Fiscal

Publicat || 08 FEBRER 2016


Sembla prou consensuat que per corregir els errors, el primer que cal fer és reconèixer-los. I per part dels polítics espanyols encara no és així. Deia en una entrevista a RAC1 el portaveu al Congrés i Secretari Polític de Podemos, Íñigo Errejón: "Reconec que hi ha balances fiscals, no només a Catalunya, que estan descompensades. És evident que s'han de reequilibrar"

Ja, al febrer de 2006, "El País" va titular: “Más de lo mismo: déficit fiscal” del que vull destacar aquests tres fragments:

“La sociedad catalana, por boca de sus principales organizaciones económicas, sociales y cívicas, había manifestado la necesidad de un nuevo modelo de financiación”

“Cataluña -su gente y sus empresas- continuará viviendo estresada por la falta de recursos que supone un déficit fiscal de la dimensión del que sufrimos”

“Los criterios de nivelación (o solidaridad), como las necesidades de gasto, la capacidad fiscal o los niveles de servicios relativos al esfuerzo fiscal de Cataluña, continuarán siendo fijados por el Estado”

En massa ocasions, han tractat de fer-nos creure que tot depèn del criteri que s'apliqui en les anomenades balances fiscals i les dificultats per distribuir les despeses d'actuacions estatals en infraestructures. Sí, sí, sí... Jo no sóc economista, però crec que no cal ser-ho per deduir que si El Financial Times afirma en el article "Catalonia resists ‘mad’ austerity" que el dèficit fiscal de Catalunya assoleix el 9% del PIB; si en un article publicat a “El Correo Gallego” José Calviño titula: “Galicia perdería hasta 1.100 millones al año en ingresos si Cataluña se independiza”; si en un comunicat dirigit al EXCM. Sr. President del Parlament d'Extremadura la "Asamblea de Extremadura" afirma que "el hecho de que Cataluña quede fuera del actual sistema de financiación autonómica al disponer de un cupo, supondría que el resto de comunidades del régimen común perdería hasta 16.000 millones de euros al año"

Comunicat Asamblea de Extremadura

i per i per acabar-ho d'adobar, entre d'altres exemples, Ángel de la Fuente (acadèmic que assessora Montoro), afirma que donar el concert a Catalunya li costaria 16.000 milions a l'Estat, es pot deduir sense por a equivocar-se que hi ha un dèficit fiscal considerable a Catalunya. I que aquest no desapareixerà perquè alguns com Íñigo Errejón ho neguin, sinó que desapareixerà -i ho farà del tot- quan Catalunya exerceixi la tan preuada i necessària sobirania fiscal.