Víctor.cat

Opinions personals sobre qüestions generals ;-)

La legal creació de l’Estat català

La legal creació de l’Estat català

Publicat || 27 NOVEMBRE 2015


Catalunya és un escenari viu, dinàmic i enèrgic; ple de matisos i contradiccions que s'han visualitzat amb més lluminositat al llarg dels darrers anys. Des de 2010 gairebé tothom ha pogut apreciar el brollar d'iniciatives polítiques i reivindicatives que han sortit amb impetuositat de la societat, i que han culminat el seu destí al Parlament.

Persones que formen part o no d'associacions com l'ANC i Òmnium, perfectament estructurades i dedicades a informar i mobilitzar la gent gràcies a l'esforç continu del voluntariat que treballa, que acudeix a les reunions per informar-se i proposar; que trepitja el carrer per divulgar, muntant parades a la vorera i speak corner i que a més, en la majoria dels casos, fins i tot paga una quota mensual que permet a aquestes associacions gaudir d'independència i complicitat absolutes. Persones fartes del tracte discriminatori de l'Estat, han dit prou!

Hem viscut una complerta remodelació de partits polítics per tal d’adaptar-se al "model independentista" que s'ha portat pel davant la coalició que va governar Catalunya ininterrompudament des 1980 fins al 2003, desmembrant CiU (poc abans de les darreres eleccions) en CDC i UDC, per desavinences internes en el camí a seguir. Convergència, per una banda, assumint que l'única sortida passa per la independència i Unió, per l'altra, proposant perllongar el servilisme i l'obediència cap a un Estat que ja ha demostrat amb escreix -oportunitats i temps no li han faltat- no tenir cap interès en solucionar el que eufemísticament denominen com el "problema català".

Hem presenciat l'agrupament de partits amb diferents orígens i sensibilitats, però amb un interès comú sota les sigles de Junts pel Sí (JxS). Per no parlar de les vegades que hem acudit a les urnes amb una freqüència més gran que mai abans.

Tot aquest procés, després d'un referèndum que no ens van deixar fer i una consulta que no va ser vinculant, després de manifestacions multitudinàries, pacífiques i democràtiques, culminà el passat 27 de setembre amb una majoria de diputats al Parlament a favor de la independència. Junts pel Sí i la CUP portaven en els seus programes electorals fer de Catalunya una la República sobirana i entre tots dos, amb majoria absoluta de 72 diputats, van aprovar al Parlament la resolució que marca l'inici del procés constituent.

Va ser legal llavors i és legal ara. Aleshores, què passa? Per què els partits perdedors s'esforcen tant a repetir que no és legal? Ah, si! Perquè han perdut ells. Ningú va parlar d'il·legalitats pel que fa als partits ni als seus respectius programes electorals abans del resultat. Confiaven en la "majoria silenciosa" com a aturador de l'independentisme.

¿I per què insisteixen i insisteixen tossudament a demanar la dimissió d'Artur Mas no només ara -que també- sinó la mateixa nit de l'escrutini? A què es degut que 21 càrrecs polítics estiguin avisats pel Tribunal Constitucional i ningú estigui encara a la presó?

Doncs perquè, afortunadament, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) cap als anys 90 va elaborar jurisprudència establint que no es pot prohibir als partits independentistes i secessionistes presentar-se a unes eleccions. A partir d'aquí, un senzill mètode deductiu ens porta al fet que si és legal presentar-se a unes eleccions, també ho ha de ser que duguin a terme el seu programa electoral aquests mateixos partits. Veritat?

Però aquest Estat al qual encara pertany Catalunya, i els partits de l'oposició, fan una molt estranya consideració al afirmar que no són legals les iniciatives que duen a terme els partits legals, quan aquestes inicien el seu procés d'execució que legalment -insisteixo- figurava en el seu programa electoral. Per a molts de nosaltres, FULL DE RUTA.

Aquí estem. Esperant a formar govern per poder fer front a tota l'oposició i joc brut que ens qüestiona des de fora i també des de dins. Paciència i esperança ... que sempre seran legítimes i de moment, encara son legals.